Ik ben huurder

De belangrijkste informatie over huren bij kamerhuurgroningen.nl vindt u op deze pagina. Klik op het onderwerp waarover u meer informatie wenst te hebben. Heeft u vervolgens nog vragen of ontbreekt het onderwerp waarover u meer wilt weten, neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag!

Verantwoordelijkheid onderhoud

Het huis, appartement, studio of kamer waar je woont heeft onderhoud nodig, van vloer tot plafond. Er kan namelijk wel eens iets kapot gaan. Dan is het prettig om te weten wie er verantwoordelijk is voor een reparatie. Met andere woorden: welke reparaties zijn voor uw rekening en welke voor Kamerhuur Groningen. Kamerhuur Groningen heeft hiervoor een handige gids gemaakt: het Onderhouds-ABC. Deze gids is hieronder te downloaden.

Onderhouds-ABC

Huurovereenkomst

In de huurovereenkomst met aanvullende huurvoorwaarden die door de huurder(s) en Kamerhuur Groningen wordt ondertekend staan de rechten en plichten van beide partijen. Bijvoorbeeld dat Kamerhuur Groningen de ruimte goed moet onderhouden, terwijl de huurder op haar beurt verplicht is de huur tijdig te betalen.

Wat is jouw huurprijs?

Je betaalt iedere maand huur voor jouw huis, appartement, studio of kamer. De totale huurprijs bestaat meestal uit twee delen: de netto huur en de servicekosten. De netto huur (ook wel kale huur) is het bedrag dat je betaalt voor het gebruik van de woning. De stook- en servicekosten zijn de kosten voor de levering van diensten, zoals het schoonmaken en verlichten van portieken en algemene ruimtes en/of een voorschot voor de levering van warmte(stookkosten).

Huurtoeslag

Iedereen in Nederland heeft recht op een goede en betaalbare woning. Als u in verhouding tot uw inkomen te veel huur betaalt, komt de Belastingdienst u in bepaalde gevallen tegemoet met huurtoeslag. Dit is te zien als een bijdrage in de huurlasten.

Het bedrag aan huurtoeslag waar u recht op heeft wordt gebaseerd op uw actuele jaarinkomen en dat van uw eventuele partner. Wanneer u huurtoeslag aanvraagt zal de Belastingdienst een schatting van uw jaarinkomen maken. WSZ adviseert u om deze schatting goed te controleren. Omdat de huurtoeslag wordt gebaseerd op uw actuele jaarinkomen wordt de huurtoeslag als voorschot uitbetaald. Het aanvragen van huurtoeslag is alleen mogelijk wanneer de kale huurprijs van uw woning niet boven de huurtoeslaggrens ligt.

Wilt u weten hoe hoog de huurtoeslaggrens is? Of vraagt u zich af of u voor huurtoeslag in aanmerking komt? Neem dan contact op met de Belastingdienst. Dat kan van maandag t/m donderdag van 8.00 tot 20.00 uur en vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur. Het telefoonnummer is 0800 05 43 (gratis). Houd uw burgerservicenummer bij de hand. Deze kunt u vinden op uw identiteitsbewijs, loonstrook of rijbewijs. Of kijk op www.toeslagen.nl. Hier kunt u ook een proefberekening maken, zodat u weet hoeveel huurtoeslag u kunt krijgen. U kunt ook contact opnemen met WSZ als u vragen heeft over huurtoeslag en u het lastig vindt om deze vraag aan de Belastingdienst te stellen. Wij zullen dan bekijken of wij u kunnen helpen.

Niet tevreden?

Bent u als huurder of woningzoekende niet tevreden over onze dienstverlening of over onze medewerkers? Meldt het ons dan. Alleen als wij op de hoogte zijn van uw klacht, kunnen we samen naar een oplossing zoeken.

Neem Contact met ons op